Haber Editörü

Ramazan DURMUŞ / GELDE YAZMA

ramazandurmus@gmail.com

Aşıkça Kültür ve Sanat Derneği'nden "Kuruluş Konseri"

Aşıkça Kültür ve Sanat Derneği'nin "Kuruluş Konseri" büyük ilgi gördü

Aşıkça Kültür ve Sanat Derneği
KÜLTÜR SANAT 2.05.2025 14:12:00 0

Aşıkça Kültür ve Sanat Derneği'nin "Kuruluş Konseri" büyük ilgi gördü.

Aşıkça Kültür ve Sanat Derneği Kurucu Başkanı Ahmet Hüseyin Gürbüz, Kuruluş Konseri'nde yaptığı konuşmada; "Anadolu kültür mirası Aşıklık geleneğini aslına uygun bir şekilde yaşatmak ve daha ileriye taşımak bizler için bir sorumluluk." ifadelerini kullandı.

Aşıkça Kültür ve Sanat Derneği Kuruluş Konseri, birbirinden değerli halk müziği sanatçılarını  bir araya getirdi. Yenimahalle Belediyesi'nin katkılarıyla Sinan Bengier Tiyatro Salonu'nda düzenlenen konserde, sazıyla ve sesiyle, kendilerine has yorumlarıyla Aşıklık kültürünün önemli temsilcileri sahne aldı.

 

 

Aşıkça Kültür ve Sanat Derneği Kurucu Başkanı (Ankara Matbaacılar Odası Başkanı) Ahmet Hüseyin Gürbüz, açılış konuşmasında; geçmişten günümüze Anadolu kültüründe Aşıklık geleneğinin çok önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, "Dernek olarak, kültürel miras değerimiz Aşıklık geleneğini yaşatmaya ve geleceğe taşımaya çalışıyoruz." dedi.

Gürbüz, konuşmasında şunları ifade etti: "Değerli türkü dostları, hoş geldiniz, şeref verdiniz. Aşıklık geleneğine katkı sağlamak ve yarınlara yazılı kaynak olarak bu geleneğin önemli değerlerini her sayıda bilimsel, doğru ve tüm yönleriyle anlatmak için yayımladığımız Aşıkça dergisi 26. sayıya ulaşmış durumda. Tamamen kendi imkanlarımız ile yayımladığımız 'Aşıkça Kültür ve Sanat Dergisi', akademik çevrelerde gerekli kabulü ve ilgiyi görmüş bulunmaktadır. Söz konusu ismi ile kurmuş olduğumuz 'Aşıkça Kültür ve Sanat Derneği'miz tarafından düzenlenen bu konserimiz derneğimizin ilk etkinliği olmaktadır.

 

 

Aşıklık Geleneği ekseninde bilimsel ve sanatsal çalışmalar yürütmek ilk hedefimiz. Kırsalını yani toprağı işleyen kesimin sanatı olan 'Halk Aşıklığı', eski işlevini yitirmiş durumda. Artık günümüzde, sazını omuzuna atıp, köy köy, kasaba kasaba dolaşan aşıklar yok, olması da mümkün değil. Görsel medya ve dijital platformlar söz konusu artık halka ulaşmak için. Halka ulaşmanın önemli bir yolu ise gerek şiirsel, gerekse müzikal icranın günümüz bilgi birikim ve gelişmişliğine uygun olmasından geçiyor olması. Ama üzülerek belirtmeliyim ki, kendisini halk ozanı-halk aşığı diye tanımlayan dostların ortaya koyduğu ürünler, bize binlerce eser bırakan Aşıklarımızın hayli uzağında.

 

 

'DEĞERLİ MİRASI YAŞATMA SORUMLULUĞU'

Derneğimizde halk bilimciler, halk edebiyatı eğiticileri, konusunda başarılı halk ozanları ve aşıkları, halk müziği sanatçıları üye olarak bulunmaktadır. Faaliyetlerimiz içerisinde; konferanslar, paneller, konserler, kurslar gibi etkinliklerimizin olacağı derneğimizin bu geleneğe önemli katkılar sağlayacağına eminim. Anadolu kültürünün önemli bir değeri; sahip olduğumuz Aşıklık geleneği bu değerli mirası aslına uygun bir şekilde yaşatmak ve daha ileriye taşımak bizler için bir sorumluluk ve görevdir. Sözlerime son verirken konser programımızda bizi yalnız bırakmayan katılımcılara ve programda sahne alan sanatçı dostlarıma teşekkür ediyorum. Nice güzel etkinliklerde buluşmak dileğiyle."


Aşıkça Kültür ve Sanat Derneği "Kuruluş Konseri"nde halk müziği sanatçıları; Selahattin Dündar, Kamber Nar, Tolgahan Tiktaş, Prof Dr. Gökhan Ekim, Hasan Kaplani ve Elif Kömürel sahne aldı. Sanatçılar sahnede; gerek kendi eserlerini gerekse ustalarının şiirlerini saz eşliğinde çalarak seslendirdiler.

Haberi Sesli Oku

YAZARLAR