Ankara'nın son çömlek ustaları Önen kardeşler, çömlekçiliğin yaşatılması amacıyla Gölbaşı'nda Mogan Çömlek Atölyesi'nde ziyaretçilerine çömlek yapımını uygulamalı olarak deneyimlemelerine olanak sağlıyor.
ANKESOB'a bağlı Gölbaşı Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın üyesi olarak faaliyetlerini sürdüren çömlek ustası Önen kardeşler, Gölbaşı Sahil Caddesi Sevgi Çiçeği Sokak'taki Mogan Çömlek Atölyesi'nde kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel Türk el sanatına dayalı çömlekçiliğin yöntem ve uygulamaları üzerine ziyaretçileri buluşturarak, kültürel mirasın korunmasında ve aktarılmasına etkin rol oynuyor.
Babalarından öğrendikleri çömlekçilik mesleğini kardeşleri İbrahim ve Mustafa Önen ile birlikte 50 yılı aşkın sürdüren, 2021 yılında Ankara'da yılın ahisi seçilen çömlek ustası Ahmet Önen, Gölbaşı Sahil Yolundaki atölyelerinde kaybolmaya yüz tutmuş çömlekçilik mesleğinin yaşatılması amacıyla ziyaretçilerine çanak, çömlek ve testi yapımını öğrenmelerine ve uygulamalı olarak deneyimlemelerine olanak sağladıklarını söyledi.
'ÇÖMLEKÇİLİĞİ MESLEK EDİNME AMAÇLI DA GELSİNLER'
Amaçlarının istekli ziyaretçilerine geleneksel çömlek yapım tekniklerinin bütün aşamalarını uygulamalı öğretmek olduğunu belirten çömlek ustası Ahmet Önen, "Atölyemizde haftanın 7 günü yerli yabancı her yaştan ziyaretçilerimizi ağırlıyoruz. Çömlek yapımını deneyimleyen ziyaretçilerimiz buradan çok mutlu ayrılıyor. Ziyaretçilerimiz sadece deneme amaçlı değil, meslek edinme amaçlı da gelsinler, geleneksel çömlek yapım tekniklerini topraktan, sanatkarın el emeği testi, vazo, küp gibi bir ürünün son haline gelinceye kadarki tüm aşamaları kendilerine uygulamalı öğretelim istiyoruz. Bizler Ankara'da çömlekçilik sanatının son ustalarıyız, bizden sonra devam edecek bir kuşak maalesef yetişmedi. Gençlerin ilgisinden çok memnunuz, fakat bu ilginin kalıcı olmasını istiyoruz. Genelde üniversite gençleri, özellikle kızlarımız geliyor, tezgaha oturmayı, çömlek yapımını çok istiyorlar. Binlerce yıllık geçmişi olan köklü bir meslek olup günümüzde ise kaybolmaya yüz tutan kültürel miras çömlekçiliğin yaşatılması amacıyla kapımız herkese açık. Önen kardeşler olarak mesleğimizi geleceğe taşımak adına anlatmaya, öğretmeye, deneyimletmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
El becerilerini, yaratıcılık ve tasarım yeteneklerini deneyimleyen ziyaretçiler de kendileri tarafından şekillenen çömleklerle Mogan Çömlek Atölyesinden oldukça memnun ayrılıyor.
Mogan Çömlek Atölyesi'nde farklı tasarımlarda çömlek vazo yapan fizyoterapist Eda Karan ile eczacı Türkan Özge ise kaybolmaya yüz tutmuş çömlekçiliği ve çömlek yapımını mesleğin son ustalarından deneyimledikleri için çok mutlu olduklarını dile getirirken, kendi elleriyle bir avuç çamurdan birer vazo yapmanın, ortaya birer eser çıkarmanın keyfini yaşadıklarını kaydetti.