Tarih: 19.07.2025 00:18

Işıkver: Terörsüz Türkiye hamlesi, uluslararası aktörlerin oyununu bozdu

Facebook Twitter Linked-in

Milliyetçi Hareket Partisi Elazığ Milletvekili Semih Işıkver "Terörsüz Türkiye" çalışmalarına dikkati çekerek uluslararası aktörlerin oyununun bozulduğunu bildirdi.

TBMM Genel Kurulunda konuşan Işıkver "Terörsüz Türkiye" hamlesi, Türkiye'yi güçten düşürme ve üzerinde baskı oluşturma vasıtası olarak gören uluslararası aktörlerin oyununu bozdu. "Sahiplendiğimiz Terörsüz Türkiye adımları milletimizin varlığı ve devletimizin bekasının gereğidir." dedi.

MHP Elazığ Milletvekili Semih Işıkver şunları söyledi:

"Sözlerime başlarken 21'inci yüzyılda lider ülke Türkiye ülküsünün devamı niteliğindeki terörsüz Türkiye hamlesi Türkiye'yi güçten düşürme ve üzerinde baskı oluşturma vasıtası olarak gören uluslararası aktörlerin oyununu bozmuş, içeride ve dışarıda kirli siyasi hesaplar yapanları hüsrana uğratmıştır.

Sahiplendiğimiz terörsüz Türkiye adımları milletimizin varlığı ve devletimizin bekasının gereğidir. Güçlü bir gelecek vizyonu taşıyan bu kararlılık toplumsal uzlaşı ve millî birlikle birlikte kalıcı huzur ve refahı tesis etmeyi hedeflemekte olup bu özelliğiyle Gazi Meclisimizin 28'inci Döneminin tarihe altın harflerle geçecek muazzam bir adımı olacaktır. Bu nedenle, sürece destek veren siyasi partilerimizi, kurumlarımızı ve sağduyulu kamuoyunu kutluyorum."

Milliyetçi Hareket Partisi Elazığ Milletvekili Semih Işıkver daha sonra yaşanan iki deprem ve pandeminin kent üzerindeki etkilerine dikkat çekerek şunları söyledi:

"Seçim bölgem olan Elâzığ'ın sosyokültürel ve ekonomik yapısının bugün içinde bulunduğu durum ve beklentileriyle ilgili de özet bir değerlendirmede bulunmak istiyorum. Malumunuz olduğu üzere 24 Ocak 2020 tarihinde Elâzığ merkezli 6,7 şiddetinde bir deprem yaşadık. Ardından tüm dünyayı etkisine alan ve özellikle ekonomi anlamında çok büyük etkilerini yaşadığımız bir pandemi süreci yaşandı. 6 Şubat 2023 tarihinde ise bu kez Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin aynı gün yaşamış olduk. Elâzığ ili Kahramanmaraş depreminden en fazla etkilenen 11 ilden birisi olmuştur. Bu büyük felaketlerden sonra Elâzığ ilinin kültürel ve ekonomik yapısı çok ciddi manada etkilenmiş ve büyük kayıplar yaşanmıştır. 2025 yılının 7'nci ayı itibarıyla birçok göstergede Elâzığ depreminin yaşandığı 2020 yılı performanslarını yakalayamayarak geriye gittiğine maalesef şahit oluyoruz. Birkaç örnek vermek gerekirse, kısa adı SEGE olan Sosyal Ekonomik Gelişmişlik Endeksi'nde ilimiz 41'inci sıradayken bugün ciddi manada gerilemiş, ayrıca ihracat anlamında da 2024 yılının ilk altı ayına göre bu yılın aynı döneminde ortalama yüzde 60'a yakın bir gerileme yaşanmıştır. İhracattaki yüzde 60 oranındaki düşüş, istihdam artışı beklentileri bir yana, mevcut istihdam sayısını koruyamama anlamına gelmekte olup yeni yatırımların yavaşlaması sebebiyle genel manada şehrimizin bütün ticaretine olumsuz olarak yansımıştır.

Bunun yanı sıra, devletimizin çok ciddi destekleri ve oluşturduğu altyapıyla Elâzığ'ımızda kurulan Teknova Organize Sanayi Bölgesi ve Tarıma Dayalı Besi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi yatırımlar açısından çok önemli bir fırsat doğmuştur. Bu önemli altyapı yatırımlarına rağmen, teşvike bağlı yatırımlarda 2020 yılına oranla son üç yıldaki yatırımlar ortalama yüzde 47 oranında düşmüştür. Yeni açılan iş yeri sayıları da 2020 yılı ortalamalarının çok gerisinde kalmıştır. İlimiz ekonomisi içerisinde yüzde 25'lik katkıyla çok önemli bir noktada bulunan tarım sektörü ise bu yıl yaşanan zirai don olayından büyük bir kayıp yaşamış hububat başta olmak üzere yumuşak ve sert kabuklu meyve rekoltesinde yüzde 70'ler seviyesinde bir düşüş yaşanmıştır.

Devletimiz tarafından hazırlanan tüm beş yıllık kalkınma planlarında sahip olduğu imkânlar ve avantajlarla cazibe kent konumunda yer alan şehrimizin bugün maalesef olması gereken yerde olmadığını görüyoruz.

Şehrin sahip olduğu yer altı kaynakları, zengin su varlığı, 50'nci yılını kutlayan üniversitesi, jeopolitik ve jeostratejik konumu, tarihî birikimi, turizm varlıkları ile doğal kaynakları hem bölgemiz hem de ülkemiz için çok değerlidir. Böylesine önemli imkân ve avantajlara sahip olan bir şehrin son beş yıllık dönemdeki her alanda ciddi manadaki gerilemesi ilimizin sosyokültürel ve ekonomik yapısını bozmuştur. Yaşanan büyük depremler sonrası devletimizin bütün imkânlarını seferber ederek ilimizde çok önemli bir konut seferberliği olmuş, barınma sorununu tamamen çözülmüş ve şehrimiz güvenli bir hâle gelmiştir.

Elâzığ'ımızın son elli yıllık süreçte hep gündeminde yer alan ve bugün il merkezinde yer alan çimento fabrikasının taşınmasıyla ilgili çalışmalar en üst düzeyde kararlılıkla devam etmektedir. Bu çalışmalar esnasında sürecin ete kemiğe bürünmesine neden olan, sebep olan, vesile olan, başta Sayın Murat Kurum Bakanımıza sonra da Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mehmet Fatih Kacır'a teşekkür ediyorum.

Yine, ilin kırk yıllık sorunu olan Kuzova ve Uluova sulama projelerinin tamamlanması için çalışmalar bütün hızıyla devam etmektedir. Sadece Elâzığ için değil bölgenin de kalkınma sürecinde büyük bir değer katacak olan Pertek Köprüsü'nün proje süresi devam etmekte, inşallah, yapım sürecine 2026 yılında başlanılması düşünülmektedir.

Sektörel sanayi sitelerinin yapım kararı Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasıyla Resmî Gazete'de yayımlanmıştır. İlimizde son kırk elli yıllık süreçte gündemde olan ve kronikleşen her bir sorunla ilgili 28'inci dönemde ciddi mesafeler katedilmiş, bu sorunların çözümü artık bir sonraki döneme bırakılmayacak duruma gelmiştir.

Elâzığ özelinde bugün ilimizin mevcut durumunu özetle resmetmeye gayret ettim. Son söz olarak şunu ifade etmek istiyorum: Depremden etkilenen 11 ilimizin sosyokültürel ve ekonomik durumunun raporlanması için ilgili kurum ve kuruluşlarımızın bir çalışma yapması çok kıymetli olacaktır. Zira, Kahramanmaraş depremi öncesinde ilk büyük deprem şehrimizde yaşandığı için Elâzığ özelinde son beş yıldaki gelişmelere bakarak 11 ilimiz için yeni bir stratejinin belirlenmesi doğru olacaktır. Böyle bir çalışmayla 11 ilin acil olarak desteklenecek alanları ve destek mekanizmaları tespit edilerek KOBİ'ler, küçük esnaf ve sanatkârlar, çiftçiler, işsizlikle mücadele araçları, ekonominin sürdürülebilirliğini sağlayacak altyapılar, istihdam mekanizmaları, girişimciliğin teşviki, ihracatın desteklenmesi, yeni yatırımların teşviki gibi çok geniş bir alanda yeni bir sürecin başlatılması son derece isabetli ve 11 il için yeni bir dönemin başlangıcı olacaktır."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —