Milliyetçi Hareket Partisi Çankırı Milletvekili Doç.Dr. Pelin Yılık "Türkiye sağlık alanında attığı cesur adımlarla küresel bir model hâline gelmiştir" dedi.
Bu gelişmelerin her bir vatandaşımızın daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmesi için gösterilen kararlılığın ve vizyonun bir sonucu olduğunu ifade eden Doç.Dr. Pelin Yılık, "Gelecekte bu başarıları daha ileriye taşıyarak insan sağlığına yapılan yatırımların önemini vurgulamaya devam edeceğiz." diye konuştu.
MHP Çankırı Milletvekili Doç.Dr Pelin Yılık'ın 218 sıra sayılı Kanun Teklifi'nin 1.nci bölümü hakkında MHP Grubu adına konuşmasından satır başları şöyle:
Sağlık, evrensel bir insan hakkı, temel bir insan ihtiyacıdır. Sağlık hizmetlerine güvenli ve etkili biçimde erişim sağlığın temel belirleyicisidir. Sağlık hizmetleri ne kadar iyi yapılandırılsa da uygulamaya geçildikten sonra çeşitli ihtiyaçlarla karşılaşılması kaçınılmazdır. .
Bunun yanında, sağlık hizmetlerinin artan maliyeti, vatandaşların ve sağlık hizmeti sunucularının sağlık sektöründen beklentilerindeki değişim nedeniyle sağlık hizmetlerinin finansmanı da sürekli olarak değerlendirilmesi gereken konular arasındadır.
Sağlık alanında yürütülen politikalarla sağlık hizmetlerinin kalitesinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması anlamında önemli gelişmeler sağlanmış, koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerinin etkinliği artırılmıştır. Sağlık sistemimizde ele alınan her yeni mevzuat güncellemesi sağlık politikalarının sürdürülebilirliğini önceleyen birer toplumsal düzenlemedir.
Son yıllarda Türkiye sağlık alanında kaydettiği ilerlemelerle hem vatandaşlarımıza hem de dünyaya örnek teşkil etmekte, aynı zamanda sağlık turizmindeki artışımız da bu altyapının uluslararası alanda ne kadar güven verdiğinin bir göstergesi olmaktadır.
Sağlık hizmetlerinin yalnızca büyük şehirlere değil, ülkemizin her köşesine yayılması bizim için bir öncelik olmuştur. Aile hekimliği sistemi, vatandaşlarımızın birinci basamak sağlık hizmetlerine kolayca ulaşmasını sağlamış, hastalıkların erken teşhis ve tedavisi noktasında kilit rol oynamıştır.
Mobil sağlık hizmetleri, evde bakım hizmetleri gibi uygulamalarla dezavantajlı gruplar ve kronik hastalar da sağlık hizmetlerinden mahrum kalmamıştır. Bu sayede Türkiye'de sağlık hizmetlerine erişim oranları dünya standartlarının üzerine çıkmıştır. Sağlıkta dışa bağımlılığı azaltmak ve kendi kendine yeten bir ülke olmak adına önemli adımlar atıldı. Tıbbi cihaz, teknoloji ve ilaç geliştirilmesine kadar birçok alanda AR-GE yatırımları yaparak millî sağlık sanayimiz güçlendirildi.
Sağlık hizmetlerinde dijitalleşme vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıran önemli bir unsurdur. E-Nabız sistemi tüm sağlık verilerimizin tek bir platformda toplanmasını sağlayarak hem hizmet kalitesini artırmış hem de gereksiz tekrarları ortadan kaldırmıştır.
Milliyetçi Hareket Partisi olarak farklı zamanlarda da ifade ettiğimiz basamakta sağlık hizmetlerinin kuvvetlendirilmesi, sevk sisteminin toplumumuzun adapte olabileceği şekilde zamana yayılarak hayata geçirilmesi, basamaklar arası koordinasyon ve entegrasyon sağlanması yönünde mevcut aile hekimi ihtiyacını karşılayacak önemli bir düzenleme olduğunu değerlendirmekteyiz.
Sağlıkta insan gücü planlamasında bölgesel ihtiyaç analizleri ve yetkinlikler ön planda olmalıdır. Yine, kanunda teklif edilen belli sağlık meslek tanımlarının yeniden düzenlenmesi de güncel ihtiyaca karşı bir cevap niteliğindedir.
Türkiye sağlık alanında attığı cesur adımlarla küresel bir model hâline gelmiştir. Bu gelişmeler her bir vatandaşımızın daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmesi için gösterilen kararlılığın ve vizyonun da bir sonucudur. Gelecekte bu başarıları daha ileriye taşıyarak insan sağlığına yapılan yatırımların önemini vurgulamaya devam edeceğiz."